Politiet har angrepet protestbevegelsen i Oaxaca Mexico.

Søndag 19. juni ble åtte demonstrerende lærere skutt og drept i et politiangrep i delstaten Oaxaca sør i Mexico. Siden 14. juni har ikke politiet og militæret hatt tilgang til Oaxaca by, og byen er nå kontrollert av en protestbevegelse født ut av opposisjon mot regjeringens utdanningsreform. Et titalls mennesker ble skadet under angrepet, og flere er meldt såret og arrestert i andre politiangrep de siste dagene.

Siden søndag har veiene rundt Oaxaca vært dekket i en tåke av tåregass og svart røyk fra brennende biler. Norske medier har sitert den føderale politisjefen i Mexico, som hevder at det er uidentifiserte sivile som har skutt både mot demonstranter og politi. Bilder og videoer publisert av frie medier i Mexico viser at det er politiet som skyter med skarpt mot ubevæpna demonstranter og sivile. De samme bildene viser væpna politi som banker opp demonstranter og truer med å voldta og bortføre sympatiserende demonstranter i Mexico by. Frie medier og fagforeningen hevder at det ikke har vært konfrontasjoner mellom politi og demonstranter, men uprovoserte angrep fra politiets side. Politiet har nektet sykehusene å behandle sårede demonstranter og kaster tåregass inn i lærernes egne provisoriske helsestasjoner.

De demonstrerende lærerne er organisert i Den nasjonale foreningen for utdanningsarbeidere (CNTE). Siden 2013 har de organisert seg i motstand mot regjeringens foreslåtte reformer av Mexicos utdanningssystem. Lærernes fagforening hevder at reformenes egentlige formål er å svekke fagforeningen for så å privatisere utdanningssystemet. Lærerne har forsøkt å starte dialog med regjeringen, men regjeringen har nektet. De har slått hardt ned på lærernes organiserte motstand, og de siste årene er flere lærere blitt fengslet, skadet eller drept i politiangrep under demonstrasjoner.
De pågående politiangrepene er rettet mot barrikader som er satt opp rundt Oaxaca by for å stenge politiet og militæret ute fra byen. Det er ikke første gang Oaxacas innbyggere kaster ut politiet for selv å ta kontroll over byen. I 2006 var byen uten innflytelse av politi eller politikere i seks måneder da byens innbyggere barrikaderte byen og erklærte seg selvstyrte. Barrikadene ble satt opp for å beskytte byens innbyggere fra politiet, som i Mexico er fryktet for sin utstrakte voldsbruk. Barrikadene som nå er under angrep ble satt opp til minne om 2006, men også for å beskytte lærernes fagforening som nå er under angrep.

De organiserte lærerne får støtte fra organisasjoner og sivilbefolkning over hele Mexico. I Mexico by har flere demonstrasjoner blitt arrangert. Demonstranter i Mexico by har også lidd av undertrykkelse som fengsling, trusler og utestengelse fra gatene og offentlige plasser av opprørspoliti. Det er også ventet flere politiangrep i dagene som kommer, særlig mot barrikadene i Oaxaca. Samtidig strømmer det folk til fra andre delstater for å forsterke barrikadene.